Bonsai

Hva er bonsai?

En bonsai er et tre eller en busk som er plantet i en skål og holdt i miniatyr ved hjelp av spesielle dyrkingsmetoder. Bonsai formes etter bestemte regler som bygger på gamle tradisjoner fra det fjerne Østen. Trimming av grener, bladverk og røtter utgjør en viktig del av bonsaidyrkingen og noe av det mest interessante er nettopp den spesielle omsorgen man legger i utforming av treet. Ordet bonsai er et japansk ord: «bon» betyr skål og «sai» betyr tre. Ideen bak det hele er ganske enkel – å dyrke små planter i skål på en måte som gjenskaper deres opprinnelige form i naturen, dvs. en miniatyrutgave av trær man finner i naturen. Det å dyrke små trær begynte i Kina en gang rundt det 6. århundre. Senere ble dette brakt av buddhistiske munker til Japan der kunsten ble videreutviklet til det vi kjenner igjen i dag. Bonsai kom til den vestlige verden etter den andre verdenskrig. Størrelsen på bonsaitrær varierer mellom 15 og 70 cm.

Bonsai 2

Hvordan kommer man i gang?

Den beste måten å komme i gang på, er å bli medlem i Norsk Bonsaiselskap og delta på våre månedlige arbeidsmøter. Der møter man både nybegynnere og erfarne bonsaientusiaster. Man kan observere andre mens de arbeider, stille spørsmål og be om hjelp med egne planter. Bonsaiskåler kan kjøpes på arbeidsmøtene. Foreningen tilbyr også hvert år et subsidiert kurs til medlemmene.

Ønsker du å vite mer, er du velkommen på vårt neste arbeidsmøte.

Bonsaistell

Krever en Bonsai mye stell?

Bonsai må selvsagt gis livsbetingelser som ligger nærmest mulig opp til de enkelte arters krav. Lysforhold, temperatur, jordsmonn, gjødsling og vanning er derfor viktig. Fordi bonsai er plantet i lave skåler med grunt jordsmonn og stor overflate, trenger de å vannes oftere enn vanlige potteplanter p.g.a. stor fordamping.

Bonsai 3

Er bonsai en spesiell planteart?

Nei! Det er mange forskjellige plantearter som egner seg som bonsai eller rettere sagt som miniatyrtrær. Det viktige er at planten får en stamme som er treaktig og at bladene blir små. Derfor kan en del busk- og hekkplanter egne seg godt som bonsai. Arter som man finner i Norge, kan passe utmerket som ute-bonsai. Hvis man for eksempel skal ha en utendørsbonsai i hagen, er f.eks. lerk, lønn og furu gode valg som bonsai-emne, men alle våre hjemlige tresorter og busker kan brukes. Mest brukt til inne-bonsai er ficus, eføy, myrt, schefflera og subtropiske trær.